ניתוחי ערמונית מבוצעים הן במקרים שבהם ישנה הגדלה שפירה בערמונית והן במקרים שבהם מופיע סרטן הערמונית. ד"ר אהרון מנס מסביר כי ישנן שתי שיטות לביצוע ניתוחי ערמונית – האחת היא ניתוח פתוח (ביצוע חתך מזערי בדופן הבטן התחתונה והוצאת הערמונית בשלמותה). דרך אחרת היא ניתוח סגור, המבוצע דרך השופכה.
ד"ר אהרון מנס מדגיש כי בבואנו להסביר מהן ההשלכות של ניתוחי ערמונית, עלינו להפריד בין ניתוחי סרטן הערמונית לבין ניתוחי ערמונית שפירה, וזאת בשל אופי הטיפול הניתוחי בסרטן הערמונית, שנחשב לרדיקלי יותר.
לדברי ד"ר אהרון מנס, לאחר כל ניתוח ערמונית, ניתן להיתקל בסיבוכים הנפוצים הבאים:
- דימום – בימים הראשונים עלול להופיע דימום בקטטר.
- דימום בשתן – תופעה זו עלולה להופיע גם לאחר הוצאת הקטטר ולעתים עד שישה שבועות מהניתוח.
- דלקת בדרכי השתן – בעיה זו דורשת טיפול אנטיביוטי.
ההשלכות של ניתוח לטיפול בסרטן הערמונית
עוד לפני הניתוח, החולה חותם על מסמך שבו הוא מציין כי הוא מודע לסיבוכים אפשריים מסוימים. עם זאת, ד"ר אהרון מנס מסביר כי כיום מבוצעים ניסיונות להפחית סיבוכים אלו באמצעות טכניקות ניתוחיות חדישות. אמנם ניכר כי הטכניקות האלה מקלות על המנותחים, אך עליהם לקחת בחשבון את כל ההשלכות האפשריות. לאחר ניתוח סרטן הערמונית יש לצפות לשתי תופעות מרכזיות:
- אין אונות
- אי נקיטת שתן (דליפת שתן)
תופעות של אין אונות ואי נקיטת שתן אלה עשויות להשתפר לאחר תקופה מסוימת, אך על החולים להבין שהדבר עלול לקחת תקופה ארוכה בת מספר חודשים לאחר הניתוח, ולעתים אף שנה. במקרים מסוימים, המצב לא משתפר גם לאחר שנה ויש צורך לבדוק טיפולים ייעודיים אחרים.
ההשלכות של ניתוחי ערמונית שפירה
- אי נקיטת שתן – גם בניתוחים אלו הבעיה עלולה להימשך זמן רב.
- שפיכה אחורית – ד"ר אהרון מנס מציין כי כמעט כל הגברים העוברים ניתוח זה, נתקלים בתופעה לפיה השפיכה היא הפוכה.
ישנם ניתוחי ערמונית ספציפיים שבהם ניתן לשפר את בעיות ההשתנה מבלי לנתח את בלוטת הערמונית וכמובן למנוע את השפיכה האחורית.